In zowel oudere woningen als in nieuwbouw is het van belang voldoende te ventileren. Hiervoor worden ventilatiesystemen bij de bouw van het huis aangebracht. Zo’n systeem kan berusten op natuurlijke lucht circulatie, zo genoemde natuurlijke ventilatie systemen, of op een geforceerde lucht circulatie, zo genoemde mechanische ventilatiesystemen. Voor beide ventilatiesystemen plegen wij onderhoud en vervangen we gedeeltelijk of gehele systemen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

[button link=”/contacteer/” color=”orange”]Meer informatie[/button]

Waarom ventileren

Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en allergieopwekkende stoffen de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Als uw woning goed geïsoleerd is, is het extra belangrijk goed te ventileren. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt en kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën. Verder is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.

Natuurlijke ventilatie

Unknown 51 VentilatiesystemenIn de meeste oude huizen zit geen mechanisch ventilatiesysteem. Voor gezonde schone lucht in huis zijn bewoners dan aangewezen op de roosters, klepraampjes, naden en kieren in huis. Maar zulke natuurlijke ventilatie is soms onvoldoende. Ga na of dat bij u ook het geval is – u kunt het zelf verbeteren. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor uw gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. In huizen zonder een mechanisch ventilatiesysteem (twee derde van de Nederlandse huizen) kan dat alleen via natuurlijke ventilatie: lucht stroomt de woning in via klepraampjes en roosters. De vervuilde lucht stroomt via afvoerkanalen de woning uit.  Als naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. Als bewoners ook nog klepraampjes en roosters dicht houden vanwege kou of tocht, ontstaat een ongezonde leefomgeving. Gelukkig kunt u daar zelf wat aan doen. Tips ventileren in huis

  • Pak de oorzaak van ongezonde lucht aan: rook niet binnen, ventileer extra tijdens koken en douchen en als er veel mensen in huis zijn, bijvoorbeeld door een raam te openen.
  • Laat ventilatieroosters altijd open, en laat klepraampjes open als u thuis bent; dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht.
  • Houd de roosters goed schoon.
  • Zorg dat lucht in huis kan doorstromen, via ruimte onder deuren of eventueel via roosters in binnenmuren of -deuren.
  • Zorg voor goede ventilatie van de keuken en de badkamer, met een afzuigkap of eenvoudige ventilator.  (zie ook: http://www.milieucentraal.nl)

Onderhoud

Vaak wordt weinig aandacht gegeven aan het onderhoud van een ventilatiesysteem. Gaandeweg treedt dan vochtproblematiek op. Problemen kunnen echter makkelijk worden voorkomen door op geregelde tijden het systeem na te kijken op werking en reiniging. Hierbij vormt het schoonmaken en afstellen van rozetten en roosters een belangrijk onderdeel.

Mechanische ventilatie

8688273 272x300 VentilatiesystemenVervuilde binnenlucht kan schadelijk zijn voor uw gezondheid. Het is van belang dat uw huis goed geventileerd wordt. Mechanische ventilatie zorgt voor comfortabele luchtverversing in huis. Mechanische ventilatie zuigt lucht uit uw keuken, badkamer en toilet met behulp van een speciale ventilator en afzuigventielen die zich op het plafond bevinden. U kunt met de standenschakelaar zelf regelen hoeveel lucht er wordt afgezogen. Er wordt (verse) lucht aangezogen via ventilatieroosters of klepramen die in verbinding staan met buitenlucht. Bij onvoldoende luchtaanvoer kan er onderdruk in uw woning ontstaan en kan er schadelijk radon gas vrij komen uit bouwmateriaal en kruipruimte.

Twee types mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie is voorzien van een motor die alleen lucht afvoert via afvoerkanalen, bijvoorbeeld in de keuken, badkamer en het toilet. Heeft u een Warmte Terug Win installatie, dan wordt niet alleen ‘vieze’ lucht uit uw woning afgevoerd – er wordt ook frisse lucht naar binnen geblazen. De warmte van de afgevoerde lucht wordt mede gebruikt voor de verwarming van uw woning.

Onderhoud van mechanische ventilatie

Uw mechanische ventilatie kan op termijn vervuild raken. Om risico’s voor gezondheid en onnodige slijtage van de mechanische ventilatie te voorkomen is controle en grondige schoonmaak van de filters en ventielen noodzakelijk. Eventuele geluidsoverlast wordt daarmee ook tegengegaan. Om verzekerd te zijn van goed onderhoud van uw mechanische ventilatie kunt u het beste een onderhoudscontract afsluiten.