Door energie te besparen zorgt u niet alleen dat uw vaste lasten maandelijks omlaag gaan maar werkt u ook mee aan een oplossing voor de klimaatproblematiek en voorkomt u dus vervuiling.

Energie besparen pakt ook nog eens goed uit voor uw portemonnee. De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen netto ruim 1.900 euro per jaar. Minder gas en elektriciteit verbruiken betekent veelal direct geld besparen. Op de website van milieucentraal kunt u een bv. grove inschatting maken van uw besparingsmogelijkheden.

trias energetica transp 300x272 Energie en Kosten besparen: Hoe ?Daarnaast zijn er wellicht subsidiemogelijkheden zodat u minder zelf hoeft te investeren en dus meer kan besparen. Kijk op onze subsidiepagina met links naar websites die hierover meer informatie verschaffen, of neem contact met ons op voor meer informatie over subsidieregelingen over het besparen van energie in uw woonplaats.

Energie besparen doen wij graag met u vanuit de filosofie van de “Trias Energetica”, een 3 stappen aanpak die leidt naar  duurzame besparing van energie (en van kosten!) en een minimaal gebruik van fossiele brandstof.

De eerste stap richt zich altijd op een beperking van de vraag naar energie. Hierbij kan gedacht worden aan efficiente apparatuur maar natuurlijk ook aan het beperken van alle energieverliezen in een woning door isolatiemaatregelen.

De tweede stap richt zich op het gebruik van duurzame energiebronnen zoals elektriciteit uit zonnepanelen, zonneboilers, windmolens of bodemwarmte.

De derde stap gaat erover om als er energie uit niet-duurzame bronnen (olie, gas en kolen maar ook nucleaire energie raken ooit op) gebruikt moet worden dit zo min mogelijk en dus zo efficient mogelijk te doen. Hierbij kan gedacht worden aan de toepassing van de meest zuinige CV ketels en meest efficiente radiatoren, lucht of vloerverwarming.

Stap 1:  Beperk de energie vraag – Isolatiemaatregelen

In voorkomende gevallen kunnen wij een thermografische opname maken van uw woning of appartementencomplex zodat u precies ziet waar bij u de grootste warmte verliezen optreden.

[button link=”/thermografische-imaging/” color=”green”]Lees meer over Thermografie[/button]

  1.  U kunt uw dak isoleren.  Afhankelijk van het type dak (plat, schuin, nieuwbouw of bestaand) worden dan verschillende types isolatie toegepast. Zo kan de bovenzijde worden geisoleerd, of juist de onderzijde, en kunnen er verschillende types materialen worden toegepast waaraan verschillende prijskaartjes hangen.  Van belang is het ok daarbij goed te letten op de zg. isolatiewaarde (of warmteweerstand of Rd) van de gehele dakconstructie. Deze warmte weerstand Rd van uw dak is een combinatie van de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal (de Rc) en die van alle overige contructieve materialen van uw dak.  Een goed isolatiemateriaal heeft een Rc van 4 of hoger. Het wettelijk minimum sinds 2012 (volgens het Bouwbesluit) is een Rc van 1,3 (voorheen 2,5). Maar met 1,3 doet u uzelf tekort: tegen weinig extra kosten bereikt u een Rc van 4: dat levert meer comfort en meer besparing op energie(kosten). Een Rc van meer dan 4 levert niet veel meer op, maar kost wel veel extra.  Ook voor nieuwbouw geldt een nieuw minimum sinds 2012, namelijk een Rc van 3,5 (voorheen was dat 2,5).
  2. U kunt uw spouwmuren (gevel)  laten isoleren:  Uw gevel kan worden geisoleerd door tegen de buitenkant (of binnenkant) van de gevel isolatiemateriaal aan te laten brengen. Dit zijn veelal erg arbeidsintensieve en dus dure manieren van isoleren.  Een andere manier is om de spouw tussen de buitenmuur en de binnenmuur van isolatiemateriaal te voorzien. Of uw spouwmuren geïsoleerd zijn hangt vaak af van wanneer uw woning is gebouwd.  Zo zijn woningen doe voor 1920 zijn gebouwd in het geheel niet geïsoleerd (tenzij dit nadien is gedaan), zijn woningen gebouwd tussen 1920 en 1975 voorzien van een spouw die oorspronkelijk niet geïsoleerd is maar wellicht later is na-geïsoleerd waarbij de spouw is opgevuld met spouwisolatie, zijn woningen uit de periode 1976 tot 1989 veelal tijdens de bouw al geïsoleerd maar is de isolatie vaak beperkt, en zijn de gevels van woningen na 1989 in het algemeen geïsoleerd tijdens de bouw.
  3. U kunt uw vloer isoleren.  Bij een vloerisolatie is het het meest eenvoudig om tegen de onderzijde van de vloer isolerend materiaal aan te brengen. De vloerisolatie wordt via uw kruipruimte onder de vloer aangebracht. Dit kunnen dan bvb thermokussens zijn, isolatieplaten of anderszins. Verschillende types vloeren vragen om verschillende isolerende marterialen. Zo is bvb recent veel te doen geweest over de toepassing van PUR schuim als isolatiemateriaal omdat gassen vrijkomen bij het uitharden van het schuim tot vast isolerend materiaal. Bij de VENIN of consumentenorgansiatie kunt u hierover meer informatie verkrijgen.
  4.  U kunt er ook voor kiezen om uw bodem onder de vloer te isoleren. Hierbij wordt dan isolatiemateriaal via het kruipluik in de kruipruimte gespoten of ingebracht. Onderzoek wijst uit dat bodemisolatie in voorkomende gevallen effectief kan zijn, zeker waar bvb op stijgend vocht een probleem levert in combinatie met een koude ondergond.

[button link=”/isoleren/” color=”green”]Lees meer over Isoleren[/button]

Stap 2: Inzet van duurzame energiebronnen

Meulemans kan u helpen bij het inzetten van duurzame energiebronnen. Zo leveren en installeren wij:

  • Zonnepanelen
  • Zonneboilers
  • Warmtepompen

[button link=”/pv-systemen-zonnepanelen/” color=”green”]Lees meer PV-systemen en zonne-energie[/button]

Stap 3: Beperking van niet duurzame energie – Effieciente CV ketels en randapparatuur

Om de vraag naar dure niet-duurzame energie zoveel mogelijk te beperken leveren en installeren wij van gerennomeerde merken HR en HR Eco CV ketels en randapparatuur zoals thermostaten.

[button link=”/verwarming-2/” color=”green”]Lees verder over efficiente verwarming[/button]

Voor eigenaren van zelfstandige woonruimte is besparing van energie eigenlijk vrij makkelijk en snel te verwezenlijken. Voor eigenaren van appartementen ligt dat in de regel anders omdat de gebouwschil (dak, muren, ramen en bodem/vloer) zogenaamd collectief eigendom zijn en energiebesparende maatregelen als dak-, muur- of vloerisolatie, of glasvervanging enkel kunnen geschieden als een meerderheid van de eigenaren daar dan ook voor kiest.

Ook voor maatregelen waarmee energie kan worden opgewekt is het zo dat het vrij makkelijk is als u alleen-eigenaar bent van uw dak of ondergrond. Bent u dat niet en woont u in een appartementencomplex dan zult u ook voor de plaatsing van bv. zonnepanelen afhankelijk zijn van goedkeuring door een VVE en dus van een gedragen besluit door de meerderheid van appartementseigenaren.

Omdat energiebesparing voor VVE’s zo heel anders is dan woningen met eigen muur of dak hebben wij een heel eigen benadering voor VVE’s ontwikkeld waarbij we het gehele besluitvormingsproces in uw VVE met u doornemen en indien gewenst dit ook voor u begeleiden. Het resultaat is dan dat ook uw VVE energie kan gaan besparen.

Wilt u meer weten over energiebesparing voor VVE’s, neemt u dan gerust contact met ons op.

[button link=”/contacteer/” color=”green”]Neem contact op over VVE’s en energiebesparing[/button]

%name Energie en Kosten besparen: Hoe ?